Investeren in een graansilo: 7 punten om rekening mee te houden

Investeren in een graansilo is de beste manier om waarde aan uw graan toe te voegen. Een graanopslag zorgt ervoor het vers geoogste graan de hoogste kwaliteit behoudt. Daarnaast kunt u het graan lang bewaren en pas verkopen wanneer de marktprijzen op hun hoogst zijn. Graansilo’s hebben een levensduur van meer dan 30 jaar. Een precieze berekening en overweging van de gewenste opslag is daarom belangrijk. Jansen&Heuning heeft een lijst opgesteld met 7 belangrijke punten om rekening mee te houden bij de investering in een graansilo. Laten we beginnen!

Graan silo

Grootte van de graansilo en toekomstige groei

Het is van belang om rekening te houden met de huidige grootte van het bedrijf, de huidige graanproductie en de potentiële groei. Als er een verwachte groei is van (bijvoorbeeld) 25% in de komende 3 jaar, is het verstandig om te investeren in een graansilo met 25% meer capaciteit dan op dit moment nodig.

Houd er wel rekening mee dat, als u de ruimte heeft, er altijd een mogelijkheid is om in de toekomst nog een aparte silo bij te bouwen. Ons advies is om bij de aanschaf van een graansilo altijd rekening te houden met de groeipotentie, maar wanneer u verwacht de komende jaren te verdubbelen in omvang, neem dan contact met ons op, zodat we een plan op maat kunnen maken dat past bij uw wensen.

Locatie van de graansilo

Bij het kiezen van een silo is het belangrijk om te bepalen of er voldoende ruimte is voor de silo en waar deze op het bedrijf moet komen te staan. Denk ook na welke locatie optimaal is voor het gemakkelijk laden en lossen van het graan. Om een vlot proces te garanderen, moeten de silo’s op een toegankelijke plaats staan en mogen ze de andere dagelijkse landbouwactiviteiten niet hinderen.

Duurzaamheid van het project

Een graanopslag moet een investering zijn die tientallen jaren meegaat. Om de levensduur te maximaliseren is het wijs om te kiezen voor hoogwaardige, duurzame en milieuvriendelijke materialen. De meest duurzame graansilo’s zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, zoals onze buitensilo’s. Goed gebouwde silo’s moeten ook worden verankerd aan de betonnen fundering. Doordachte ontwerpen en doordachte berekeningen zijn de voorwaarden voor een langdurige en efficiënte opslag. Geen zorgen: wij kunnen u hierbij helpen!

Beluchting van graan

Beluchting in de silo’s is cruciaal. Koele, uniforme graancondities door beluchting verminderen schimmelgroei, verbeteren de graankwaliteit en vertragen/stoppen de levenscyclus van insectenplagen. Beluchtingssperen of ventilatoren kunnen worden gebruikt voor ventilatie.

Hygiëne van een graansilo

Een silo moet gemakkelijk te reinigen zijn als deze leeg is. Denk aan de wanden, beluchtingskanalen en de vloer. Een goede graansilo is zo gebouwd dat er geen kleine ruimtes zijn waar graanresten in achterblijven. Kleine restjes graan in donkere, opgesloten ruimtes zijn ideaal voor insecten om zich te nestelen en voort te planten, met aangetast graan als gevolg.

Investeren in duurzame stroomcomponenten

Graansilo’s hebben verschillende componenten die stroom als energiebron gebruiken, bijvoorbeeld de beluchtingsapparatuur om de graankwaliteit te behouden of graantransportbanden om het graan te transporteren. Door gebruik te maken van moderne stroomcomponenten met een hoog rendement kunt u de stroomkosten enorm verlagen, waardoor het een betere investering wordt. Bij de aanschaf van een graanoplossing van Jansen&Heuning helpen wij u met het hele proces: van de silo zelf tot de beluchting, en van het graantransport tot de stroomoplossingen.

Investeren in een graansilo

Wilt u investeren in een silo om uw eigen graan op te slaan? Houdt u dan rekening met de tijd die het kost om zo’n oplossing te realiseren. Vaak is de lengte vanaf de eerste offerte tot een gebruiksklare silo-installatie zo’n 6-8 maanden. Daarom kunt u het beste in het najaar beginnen met de aanvraag, een jaar voordat u uw silo gereed wilt hebben voor het nieuwe oogstseizoen.

Jansen&Heuning is gespecialiseerd in graanverwerking en graanopslag. Met meer dan 100 jaar ervaring weten wij waar u op moet letten bij de investering en bouw van een graanopslag. Vul een offerteaanvraag in of neem contact met ons op als u vragen heeft over de silo-installaties.

Graan silo cases:

Copyright 2024 - Jansen&Heuning