Naast oplossingen voor het transporteren en bewaren van graan biedt Jansen&Heuning ook machines aan waarmee graan verwerkt kan worden tot krachtvoer voor pluimvee, rundvee of varkens. Deze machines zijn geschikt voor de veehouder die zijn eigen graan wil voeren en als industriële machine voor veevoederfabrieken. Maar welke machine is het meest geschikt: de hamermolen, schijvenmolen of graanpletter?
Hamermolen
De hamermolen is een bekende machine: een ronddraaiende rotor met hamers die het ingaande product als het ware kapotslaat. De behuizing van de hamermolen is voorzien van een zeef met een perforatie naar keuze. De gekozen perforatie bepaalt de grootte van het uitgaande product en is ook bepalend voor de capaciteit van de machine.
Het voordeel van deze eenvoudige, maar robuuste constructie is dat er weinig warmteontwikkeling optreedt tijdens het maalproces en dat het vervangen van slijtonderdelen eenvoudig is. Afhankelijk van het product en de gekozen zeef kan de hamermolen een capaciteit van circa 5 ton per uur halen.
Schijvenmolen
Waar de hamermolen al decennia een bewezen concept is, is de schijvenmolen voor de meeste mensen een minder bekend principe. De werking van een schijvenmolen is vergelijkbaar met een molensteen, zoals die vroeger ook werd gebruikt in windmolens voor het maken van meel.
De schijvenmolen heeft een vaste schijf en een roterende schijf. Met een spindel is de maalafstand tussen de schijven traploos instelbaar, waardoor er geen zeven nodig zijn. De schijvenafstand is zelfs te verstellen als de machine draait. De korrelgrootte van het te malen product is dus erg eenvoudig te veranderen. De schijven zijn gemaakt van hoogwaardige materialen met een lange levensduur: gemiddeld kunnen de schijven zo’n 5.000 tot 10.000 ton materiaal malen voordat ze vervangen moeten worden. Schijvenmolens zijn gemiddeld 10% efficiënter in stroomverbruik dan hamermolens en ze kunnen een capaciteit van zo’n 6 ton/uur behalen. Op aanvraag zijn er machines leverbaar met een capaciteit tot 24 ton/uur.
Tot slot: omdat er geen losse, rondslingerende delen in de schijvenmolen zitten, is deze een stuk stiller dan een hamermolen. Handig, bijvoorbeeld als mensen dicht bij de machine werkzaam zijn!
Graanpletter
De hamermolen en schijvenmolen zijn vooral gericht op hoge capaciteiten en voortdurend gebruik. Voor de veehouder die zijn eigen (of aangekochte) graan in kleinere partijen wil voeren is een graanpletter de best oplossing. Een graanpletter maalt het graan niet, maar kneust het, door het tussen twee pletrollen met een vooraf ingestelde pletafstand te laten gaan. Hierdoor gaat er geen product verloren in de vorm van stof en behoudt het graan een optimale voederwaarden. Omdat het graan enkel geplet wordt, is de warmteontwikkeling minimaal.
Jansen&Heuning heeft verschillende graanpletters in het assortiment tot een capaciteit van 2 ton/uur.
Wist je dat? Welk malingsproces je ook gebruikt: graan warmt zo’n 5 tot 10°C op tijdens het malen. Dit opwarmen kan soms nare gevolgen hebben voor het verdere proces. Door goede ventilatie toe passen, in de vorm van hoogwaardige Jetfilters, kan deze warmteontwikkeling worden beperkt.
Aan- en afvoer van graan
Voor de aan- en afvoer van het graan zijn vele opties mogelijk. Denk aan instorttrechters, aan- en afvoervijzels, elevatoren, valpijpen en meer. De engineers van Jansen&Heuning helpen u graag bij het bedenken van een geschikte totaaloplossing voor uw situatie.