CIREX

Strooikasten voor precisie-gietwerk

Jansen&Heuning uit Groningen heeft voor CIREX, producent van precisie-gietwerk, een reeks strooikasten ontwikkeld. De innovatieve installaties dragen bij aan de optimalisering van het productieproces en de kwaliteitsverbetering van de gegoten, stalen en metalen componenten.

Staal- en metaalgieterij CIREX fabriceert voor de wereldwijde industrie complexe componenten; van messenkoppen en pomponderdelen tot transportwielen en sensorbehuizingen. Vaak gaat het om hightech componenten die moeten voldoen aan Klasse D3 toleranties, zoals vastgelegd in de internationaal erkende Duitse norm VDG-P690. Voor de productie van het precisie-gietwerk maakt CIREX gebruik van de ‘verloren wasmodel’ methode.

Wasboom

Een van de vele processtappen bij de ‘verloren wasmodel’ methode is dat een ‘wasboom’ – die bestaat uit een reeks wasvormen – wordt bekleed met een keramische laag, om uiteindelijk tot een gietvorm te komen. De wasboom wordt ondergedompeld in een slurry, omhooggebracht en vervolgens bestrooid met keramisch poeder (een soort zand), waarna een droging plaatsvindt. Dit is een cyclus die zich wel zeven á negen keer herhaalt. Uiteindelijk ontstaat een vuurvaste, keramische mantel om de wasvormen. Deze processtap wordt door robots volledig automatisch uitgevoerd.

Strooikasten

Het bestrooien van de wasbomen met keramisch poeder vindt plaats in strooikasten. Deze heeft Jansen&Heuning in nauwe samenwerking met CIREX ontwikkeld. Elke strooikast beschikt over een losstation voor bigbags dat de kast voorziet van het keramisch poeder. Het poeder dat niet in de mantel van de wasboom terechtkomt en dus overtollig is, wordt gezeefd en hergebruikt. Voor deze recirculatie wordt een elevator ingezet. Behalve het inhangen van de bigbag is het complete proces geautomatiseerd.

Upgrade

Inmiddels heeft Jansen&Heuning als partner van CIREX drie typen strooikasten gebouwd. Hiermee is het productieproces steeds verder geoptimaliseerd en is de productkwaliteit verbeterd. Momenteel werkt Jansen&Heuning aan een project om twee eerdere types een upgrade te geven naar de laatste stand der techniek.

Copyright 2024 - Jansen&Heuning