Stofemissie bij scheepsbelading verminderen

Stofemissies bij het beladen van schepen zijn vaak een belasting voor het milieu. Helaas is het niet mogelijk om schepen volledig stofvrij te beladen. Wél is met vrij eenvoudige middelen de stofontwikkeling tot een minimum te beperken.

Tekst uit Bulk Gids – ‘Haven op- en overslag 2023’

Bij de belading van schepen stroomt product vanaf een grote hoogte via een laadpijp naar beneden en krijgt het veel snelheid. Bij de botsing van de materiaalstroom op de productberg in het scheepsruim komt veel energie vrij. Dat leidt tot een heftige beweging van het materiaal, waardoor veel stof kan opwervelen.

De laadpijp (of beladingsband) is vaak telescopisch en zwenkbaar uitgevoerd, om het schip zo efficiënt mogelijk te kunnen beladen. Soms wordt gebruik gemaakt van een stortpijp, die aan het eind is voorzien van een beladingsbalg. Om de stofontwikkeling zoveel mogelijk te beperken, zijn in de basis twee oplossingen mogelijk, die ook in combinatie toepasbaar zijn:

  • Een afsluiting van het productoppervlak en eventuele afzuiging.
  • Een snelheidsverlaging van de materiaalstroom uit de laadpijp.

Stofemissie verminderen met stofrok

Een voorbeeld van afsluiting is de inzet van een stofrok onder de uitloop. Een automatische hoogteregeling zorgt ervoor dat de rok op het productoppervlak blijft rusten. Een goed ontworpen stofrok is zeer effectief, met name bij de verticale verplaatsing. Horizontale verplaatsingen dient men zoveel mogelijk te beperken of in kleine stapjes te doen, om de aansluiting op
het productoppervlak intact te houden. In de praktijk gaat het daar nog wel eens mis. Een stofafzuiging heeft effect, maar dit valt volledig weg als de afsluiting niet goed genoeg is.

Productsnelheid verlagen met draaisluis of klep

De snelheid van de materiaalstroom aan het eind van de laadpijp is op verschillende manieren te verlagen. Een draaisluis haalt alle snelheid uit de materiaalstroom en is daarmee zeer effectief. Een andere mogelijkheid is de toepassing van een schuifklep die door sensoren wordt aangestuurd, zodat er altijd een laag product op de schuif staat. Het product valt dan vrijwel zonder snelheid. Het is wel van belang dat de klep bij sterk fluctuerende debieten snel genoeg reageert. Een derde, simpele optie is een cascadeklep. Ook deze remt het product, maar is minder effectief dan de draaisluis of schuifklep.

Maatwerkoplossingen

Jansen&Heuning is gespecialiseerd in het stofarm verladen van schepen. Voor diverse klanten hebben we maatwerk oplossingen gemaakt. Omdat we werken met eigen engineering-, productie- en montageafdelingen kunnen we een passende oplossing snel en secuur ontwerpen, testen en waar nodig optimaliseren. Meer weten? Neem contact op.

Copyright 2024 - Jansen&Heuning