Elevatoren: dé oplossing voor schaarse grond, hoge grondprijzen en horizonvervuiling

In Europa komen we meer en meer tot het besef dat het verstandig is om spaarzaam om te gaan met het bebouwen van vrijliggende gronden. Hoogbouw in de vorm van gebrouwen of technische installaties zoals betoncentrales of op- en overslaginstallaties vallen steeds vaker onder de noemer ‘horizonvervuiling’. Zijn elevatoren de oplossing?

Tot voor kort was het gebruikelijk om voor het vullen van hoge betoncentrales of op- en overslaginstallaties of andere silo’s een lange opvoerbandtransporteur toe te passen, al dan niet opgesteld in een bandbrug. De keuze voor dit probleemloze transportmiddel was eigenlijk een automatisme geworden. Dat is veranderd: bij de bouw van nieuwe installaties neemt de druk om horizonvervuiling te voorkomen toe. Bovendien stijgen de grondprijzen snel en is het beschikbare grondoppervlak vaak onvoldoende. Het is dus hard nodig om naar andere oplossingen uit te kijken.

Een efficiënte benadering

Hoe kunt u uw dure grond nu zo zuinig mogelijk gebruiken? Dat kan met een elevator. Als u uw product met een elevator opvoert tot een hoogte van bijvoorbeeld 30 meter, heeft u slechts een grondoppervlak nodig van minder dan 2 m². Een opvoerbandtransporteur is al snel 60 meter lang en moet worden ondersteund. Daarvoor heeft u in totaal toch zeker een grondoppervlak nodig van 60 x 2 meter: 120 m². U kent uw eigen grondprijs: u kunt zelf uitrekenen hoeveel deze oplossing u kost.

Voor een elevator heeft u nodig

 • een goede fundering
 • een gedoseerde aanvoer van product
 • zijdelingse afsteuning per 10 meter hoogte

Geschikt transportmiddel 

Voor het transport van droge stoffen als granen en meelsoorten heeft de elevator zijn waarde als uiterst betrouwbaar transportmiddel al dubbel en dwars bewezen. Door de ontwikkeling en toepassing van rubber gordels en inlagen van kunststof treedt er nauwelijks rek op en zijn de over te brengen vermogens sterk verbeterd. Hierdoor en door het gebruik van moderne kunststof bekers is de elevator ook zeer geschikt als transportmiddel voor zand, grind en andere abbrasieve en licht klevende producten.

Door de toepassing van de meest geavanceerde technieken en materialen kan Jansen&Heuning voor elk product een geschikte elevator leveren. Wat maakt onze elevatoren zo geschikt?

 • slijtvaste bekers uit kunststof
 • slijtvaste bekleding in kop en voet
 • rekarme gordel of slijtvaste kettingen
 • scharnierbare inspectieluiken
 • restarme voet
 • elektronische scheefloopbewaking
 • centrifugale of zwaartekrachtlossing
 • gasdicht en/of hittebestendig

De pluspunten

Toepassing van slijtbestendige materialen op de juiste plaatsen garandeert een lange standtijd. U kunt calamiteiten voorkomen door gebruik te maken van een elektronische scheefloopbewaking. Elevatoren zijn bestand tegen regenwater en zijn stofdicht.

Copyright 2024 - Jansen&Heuning