RWZI Garmerwolde is de grootste rioolwaterzuiveringsinstallatie van Noord-Nederland. Een restproduct van de waterzuivering is slibkoek. Dit restproduct wordt hergebruikt voor energiewinning. Om de opslag en overslag van het slibkoek efficiënter te maken is een nieuwe slibkoekoverslag gebouwd. Jansen&Heuning was hoofdaannemer. Het project werd in twee fases gerealiseerd in samenwerking met Waterschap Noorderzijlvest (opdrachtgever), Utibo (staalbouw) en Batenburg (automatisering).
Totaaloverzicht – Slibkoekoverslag RWZI Garmerwolde
Fase 1 – Tijdelijke slibkoekoverslag
Opgeleverd: eind april 2024
Bij RWZI Garmerwolde werd eerst een tijdelijke slibkoekoverslag gebouwd, waarna de oude overslag plaats kon maken voor de nieuwe (fase 2). De tijdelijke overslag blijft staan als noodvoorziening. Met de tijdelijke overslag kunnen twee trailers gevuld worden met slibkoek. Om het zuiveringsslib te transporteren worden nieuwe asloze transportschroeven ingezet. De asloze schroeftransporteur is uitermate schikt voor de overslag van stroeve materialen zoals slibkoek.
Om de tijdelijke overslag te realiseren bouwde Jansen&Heuning een bypass met twee schroeftransporteurs. De bypass wordt aangesloten op de slibkoekpersen. Met deze installatie kon de overslag van het slib doorgaan tijdens de bouw. Verder werden de bestaande vulinstallatie, stortbakken, schroeven en het bordes gedemonteerd en verwijderd, waarna de bypass op zijn plek werd gezet. Ondertussen werden er binnen nieuwe trechterbakken met asloze schroeven geïnstalleerd. Als laatste stap zijn alle installaties op elkaar aangesloten. De tijdelijke slibkoekoverslag werd eind april 2024 opgeleverd.
- Bypass
- Bypass
- Productie nieuwe trechters
- Tijdelijke slibkoekoverslag operationeel
- Productie asloze schroeftransporteur
- Demontage oude stortbakken
- Plaatsing nieuwe opvangtrechters
- Plaatsing nieuwe troggen
- Nieuwe trechters
- Nieuwe opvangtrechters
Fase 2 – Nieuwe slibkoekoverslag
Oplevering: oktober 2024
Nadat de tijdelijke slibkoekoverslag in werking was gesteld kon ook de nieuwe overslag gebouwd worden. Deze bestaat onder andere uit vier filterpersen, opvangtrechters, diverse schroeftransporteurs, een bandtransporteur, een weegbrughal, twee grote silo’s en een afzuiginstallatie. Een belangrijk onderdeel was het vervangen van de fundering waar de weegbrughal met silo’s op kwam te staan. In het nieuwe beton werd ook gelijk een weegbrug geplaatst.
De volgende stap was het opbouwen van het trappenhuis, de weegbrughal en tot slot de silo’s. In de weegbrughal hangen diverse transporteurs die het slib uit de silo haalt en in de vrachtwagens stort. Deze fase duurde van medio mei tot september.
- Sloop oude fundering
- Storten nieuwe funderingspalen
- Plaatsing weegbrug voor vrachtwagen
- Storten nieuw beton
- Storten nieuw beton
- Plaatsing bandtransporteur
- Plaatsing trappenhuis
- Plaatsing trappenhuis
- Plaatsing silo’s
- Plaatsing silo’s
- Plaatsing silo’s
- Weegbrug
- Wandbeplating
- Elektro
- Bordes voor op de silo’s
- Plaatsen transportband
- Plaatsen transportband
- Plaatsen bordes silo
- Plaatsen bordes silo
- Belading in weegbrughal
Resultaat
De nieuwe slibkoekoverslag gaat naar verwachting zorgen voor een energiebesparing van circa 30%. Door met silo’s de hoogte in te gaan wordt ook veel ruimte bespaard. Verder is de nieuwe werkomgeving veiliger voor het personeel van RWZI Garmerwolde; door gesloten transportsystemen komen de medewerkers namelijk minder in aanmerking met het slibkoek. Tot slot: de belading van vrachtwagens verloopt met deze innovatie slibkoekoverslag optimaal doordat vrachtwagens onder de silo’s kunnen laden en via een weegbrug nauwkeurig geladen kunnen worden.
Timelapse – Bouw slibkoekoverslag Waterschap Noorderzijlvest