Nieuws

juli 2019

Graan drogen en bewaren in buitensilo met roerinstallatie

In een buitensilo met roerinstallatie is het mogelijk nat graan gecontroleerd terug te drogen naar 15% en voor lange tijd te bewaren. Het roersysteem in een graansilo bestaat uit één of meerdere verticale vijzels aan een roerarm. Deze arm hangt bovenin de silo en rijdt over een rail, die aan de wand gemonteerd is. 

Als het graan nat binnenkomt, is het wenselijk het product zo snel mogelijk te drogen om kwaliteitsverlies te voorkomen. Bovendien is het drogend vermogen van de buitenlucht in augustus en september beter dan in oktober. Ook de buitentemperatuur is dan nog op redelijk niveau. Goede drooglucht heeft een relatieve luchtvochtigheid van 65% en een temperatuur vergelijkbaar met die van het graan.

In de praktijk is het vaak mogelijk de tarwe in een buitensilo droog te krijgen zonder gebruik van kachels. De roerinstallatie in de silo geeft een behoorlijke toename in luchtdoorlaatbaarheid van het product. Tevens brengt de roerinstallatie het product in beweging, wat het droogproces versnelt.

Als het graan erg nat is of de weeromstandigheden ongunstig zijn, kan een kachel voor de ventilator gezet worden om extra droogkracht te creëren. De opwarming van de drooglucht moet niet te hoog zijn; ca. 5-8 graden. Als de opwarming hoger is, wordt de relatieve luchtvochtigheid van de drooglucht te laag en bestaat een grotere kans op condenslagen in het product.

Kernpunten drogen in een buitensilo:

 • Droog het product zo snel mogelijk na de oogst.
 • Droog met de juiste lucht (relatieve luchtvochtigheid en temperatuur) zonder te veel terug te koelen.
 • Gebruik een kachel bij slechte omstandigheden en warm de lucht ca. 5-8 graden op.
 • Controleer regelmatig de producttemperatuur en het vochtgehalte.

dsc_6604.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kernpunten koelen/bewaren in een buitensilo:

Start na het droogproces zo snel mogelijk met koelen (met het koelen droogt het graan ook nog enkele tienden van procenten).

 • Ventileer de zonnewarmte er snel uit, als het graan droog geoogst is.
 • Koel met lucht die minimaal 4-5 graden kouder is dan het product.
 • Belucht het graan in het begin vaker om sneller op de juiste temperatuur te komen.
 • Houdt rekening met de gemiddelde temperatuur in de periode; koel het graan qua temperatuur mee met het seizoen. Dit voorkomt condensvorming aan het dak van de silo.
 • Controleer de temperatuur en het temperatuursverloop regelmatig.
 • Wij adviseren onderstaande graantemperaturen in de maanden
augustus 19 °C
september 18 °C
oktober 14 °C
november 10 °C
december 7 °C
januari 6 °C
februari 6 °C
maart 9 °C
april 13 °C

 

Relatieve luchtvochtigheid: een verhouding (in %), die aangeeft hoeveel waterdamp lucht bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten. Een waarde van 100% wijst op de maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Hoe warmer de lucht is, hoe meer waterdamp deze kan bevatten.
juli 2019

17-meter hoge elevator voor Groenvoederdrogerij Oldambt

Jansen&Heuning heeft een JHE530 elevator geleverd bij drogerij Oldambt. De elevator heeft een capaciteit van 150 ton per uur in grasbrokken en is voorzien van speciale slijtstukken in de voet en in de kop.

“De vorige elevator was versleten en had niet genoeg capaciteit. De nieuwe elevator kan de hele productie van 20 tot 25 duizend ton gras/luzerne brok prima verwerken, maar er gaat nu jaarlijks 10 tot 15 duizend ton gras/luzerne brok over de elevator. Een andere elevator verwerkt de rest.

Er is bewust voor een gegalvaniseerde uitvoering gekozen, omdat we er nog lang mee vooruit willen. Bovendien is het onderhoud en het vervangen van de onderdelen vrij eenvoudig bij dit type.

Jansen&Heuning heeft een goede prijskwaliteitverhouding. Samen is er op een prettige en professionele manier gezocht naar een passende oplossing. Ook het plaatsen van de elevator is door Jansen&Heuning deskundig aangepakt. “

Hoofd technische dienst, Stienus Nomden
Groenvoederdrogerij Oldambt B.V., Oostwold
www.oldambt.nl

jhe530elevatoroldambtfase12.jpgjhe530elevatoroldambtfase22.jpgjhe530oldambtfase31.jpegjhe530oldambtfase34.jpgjhe530elevatoroldambtfase42.jpg

juni 2019

Ook dit jaar weer aanwezig op Solids Rotterdam!

Ook dit jaar is Jansen&Heuning weer van de partij op de Solids beurs in Rotterdam. De beurs vindt plaats van woensdag 2 oktober tot en met donderdag 3 oktober in Rotterdam Ahoy.

Solids is dé vakbeurs waar het draait om alles wat te maken heeft met verwerking van korrels, poeder en andere bulkgoederen en waarbij componenten en totaaloplossingen in de procesindustrie centraal staan. Wij hebben al een aantal succesvolle edities bijgewoond en ook dit jaar zijn we weer aanwezig met een eigen stand, nummer D113 in Ahoy.

Aanvullende informatie

Wanneer?
Woensdag 2 oktober 2019:  10.00 – 17.00 uur
Donderdag 3 oktober 2019: 10:00 - 17:00 uur

Waar?
Rotterdam Ahoy
Ahoyweg 10
3084 BA Rotterdam

beursbanner.jpg

juni 2019

Wij zetten ons in voor de Groningen Swim Challenge, u ook?

swim.jpeg

In de strijd tegen kanker is in 2012 de Stichting Groningen Swim Challenge opgericht. Op zaterdag 26 augustus strijden we weer samen tegen kanker en wordt de Swim Challenge voor de vierde keer georganiseerd.

Het doel van onze stichting is om met zoveel mogelijk enthousiaste deelnemers al zwemmend de grenzen van het onmogelijke te verleggen! 

Ook deze editie zullen er weer vele teams meedoen aan de Swim Challenge, waarbij ieder team bestaande uit 5 zwemmers van Zoutkamp naar Groningen zwemt. Daarnaast halen we geld op met 'Heel Groningen Zwemt' en de 'Groningen City Swim'. 

Allemaal met hetzelfde doel: zwem kanker de wereld uit!

Uw maatschappelijke sportsponsoring is nodig om het evenement te kunnen realiseren.

Sponsorpakketten:

Pakket Brons – €250: Naamsvermelding incl. logo op sponsorpagina

Pakket Zilver – €500: Naamsvermelding incl. logo op hoofdpagina + logo op één van de sponsor uitingen (informeer naar de mogelijkheden)

Pakket Goud – €1000: Naamsvermelding incl. logo op hoofdpagina + keuze uit: 

 • Optie 1: Deelname aan Groningen City Swim met max. 5 medewerkers. Alle deelnemers dienen min. €100,00 aan sponsorgeld op te halen.
 • Optie 2: Naamsvermelding of bedrijfslogo komt op start of finishboog (let op, hiervoor zijn beperkte plekken OP=OP)

Een pakket op maat is ook mogelijk. Neem gerust contact op met Stichting Groningen Swim Challenge voor een (telefonische) afspraak.

Met sportieve groet,

Jansen&Heuning 
namens
Groningen Swim Challenge

 • Brigitte van Gessel (brigittevangessel@gmail.com)
 • Karla Woldering (06-46761867)
 • Sander van Dijken

bannerswimchallenge.png

juni 2019

Fotoreportage Saoedi-Arabië project in Solids Processing

Voor een van de grootste melkveebedrijven ter wereld heeft Jansen&Heuning met zijn partner een complete veevoerfabriek gebouwd in Saoedi-Arabië voor de productie van een voedermengsel van granen en ruwvoer. Het mengproces werd onvoldoende beheerst, terwijl toediening van een nauwkeurig samengesteld mengsel essentieel is voor een optimale melkproductie. Op de locatie worden vanuit een groot aantal verschillende soorten granen 16 recepten samengesteld, klaargezet in silo’s en van daaruit opgemengd in grote voermengers met het ruwvoer. Dit alles met een capaciteit van 90 ton per uur.

De fotoreportage vindt u hier. 

februari 2019

"Nieuwe elevatorbekers; het resultaat mag er wezen!"

Jansen&Heuning adviseerde Betonmortelbedrijven Cementbouw onlangs over de aanschaf van slijtvaste elevatorbekers. Het bedrijf is overgegaan van 90 naar 550 kleinere bakjes, wat de capaciteit van de 24 meter lange elevator vergroot heeft.   

"We draaien nu 2 weken met de elevator en hij draait fantastisch mooi! Het was even wennen bij de montage dat de bakken erg klein zijn en er zoveel gemonteerd moeten worden maar het resultaat mag er wezen. 

De capaciteit is ruim voldoende maar nog mooier is het feit dat hij het materiaal via een mooi boogje direct op de uitloop gooit. Voorheen werd al het materiaal tegen de kop van de elevator gegooid wat voor extra slijtage zorgde. Dat is nu niet meer.

Ook komen de bakjes veel beter leeg en blijft er geen materiaal in de bakken plakken. Dit scheelt veel in het onderhoud van de elevator.

Kortom: een groot succes !

Dank voor de info en de snelle levering van de materialen, en tot de volgende....  (al hoop ik dat dat niet voor de elevator is van Rotterdam, want die moet er weer even tegenaan kunnen)."

Hoofd productie, Robert Roks 
Betonmortelbedrijven Cementbouw, Rotterdam 
https://www.cementbouw.nl/

 

 

januari 2019

Belangrijke bijdrage aan energie-transitie fase II

De opbouw van de 300 meter lange transportbanden is in volle gang. Binnenkort stelt de nu nog kolengestookte energiecentrale van RWE de banden met een capaciteit van 1600 m³ per uur in gebruik. Op de foto's de transportbanden met uitzicht op de Eemshaven. 

1-afbeelding3.jpg

1-afbeelding2.jpg

2-afbeelding1.jpgf8a8c17f-3cfc-435e-a880-16675912fe59.jpg

januari 2019

Productie bij Jansen&Heuning groots onder controle

Wij hebben misschien wel het “grootste” Shop Floor Control systeem van Nederland geïmplementeerd. Onze mensen zijn trots dat met een touchscreen van maar liefst 165 cm alle lopende productieorders overzichtelijk en zelfstandig kunnen worden verwerkt.

Onze vakmensen zien in één oogopslag welke orders prioriteit hebben en welke orders klaar liggen om mee te starten. Ook het gereedmelden van afgeronde orders gaat met dit scherm, waardoor de orderstatus in ons ERP systeem realtime is geworden.

Door de zelfgemaakte toevoeging van specifieke informatie aan de ERP software is het overzichtelijk geworden en bovendien gemakkelijk te bedienen. 

Weer een stap gezet naar nog meer LEAN produceren!

sfcsysteemjh1003.jpg

december 2018

"Flexibele graanopslag voor tarwe en gerst"

Bij akkerbouwbedrijf Sandee in Meeden zijn dit jaar twee graansilo's geplaatst met een totale capaciteit van 450 ton. "De ervaringen zijn heel positief en het systeem is tot nu toe honderd procent storingsvrij. Wat wil je nog meer?"

Één silo is uitgevoerd met een roerinstallatie voor het drogen van graan. Dit maakt het mogelijk nat graan gecontroleerd terug te drogen naar 15% en voor lange tijd te bewaren. Het vullen en legen van de silo's gaat met een snelheid van ruim zestig ton per uur. Voorheen werd het graan in binnensilo's bewaard en daar was Sandee een beetje klaar mee. Lees hier het volledige verhaal van gebroeders Sandee. 

Sandee

november 2018

Prefab silo's bieden vele voordelen

Jansen&Heuning heeft een 16 meter hoge silo binnen 8 uur geïnstalleerd in Hoogezand. Dit was mogelijk doordat de silo volledig in 3D is ontworpen en prefab geproduceerd is met laser gesneden delen. Maar ook doordat de silo met een topteam van drie monteurs en vakmensen van Mammoet werd uitgelijnd en geplaatst. Hierdoor kon de totale bouw ongestoord doorgaan. Deze silo met een inhoud van 180 ton is onderdeel van een nieuw ovenbeladingssysteem. De opdrachtgever NEG Glass Fiber gaat de silo binnenkort in gebruik nemen voor de vergroting van de productie van hoogwaardige glasvezels. 

modulairnegsand.jpg

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | >

Nieuws